5+1 tuti tipp, hogy felturbózd a tanulási sebességed

tanulas-01

Igazi csodamódszer nincs a tanulásra, de néhány alapelv betartásával sokat javulhat a hatékonyság és a tanulási sebesség. Nézzünk 5 tippet, amelyekkel lecsökkentheted a tanulásra fordított időt!

A pontok elsőre talán elcsépeltnek, közhelyesnek tűnnek, de olvasd őket végig, és kérdezd meg magadtól: Én betartom őket?

  1. Ne kezdj el fáradtan tanulni! Ha nem vagy kipihent akkor órákat ülhetsz a könyvek fölött, mégsem fogsz rendesen haladni. Pihend ki magad, utána jöhet a koncentrált tanulás!
  2. Szórakozz és tanulj is, de ne egyszerre! Ha tanulás közben mást is csinálsz (Facebook, böngészés, TV, film, stb.) akkor csak azt veszed észre, hogy repül az idő, de alig haladtál valamire. Tanulj egy órát koncentráltan, közben semmi mást ne csinálj, ezután szusszanj egyet, majd kezdd elölről!
  3. Fontos a megfelelő környezet! Olyan helyett válassz a tanulásra, ahol nem zavarhatnak meg, és nem terelődik el könnyen a figyelmed. Ha otthon nincs ilyen hely, akkor menj el egy könyvtárba vagy parkba. A legideálisabb az, ha csend van, de egy insurumentális, relaxáló zene is jó hatással lehet a koncentrációra (innen tudsz válogatni). Olyan zenét viszont semmiképp se hallgass, aminek szövege van, erre ugyanis akaratlanul is figyel az agyad.
  4. Jegyzetelj! Ez közhelynek tűnik, mégis sokan elmulasztják. Ahelyett, hogy többször elolvasnád a megtanulandó könyvet/anyagot, olvasd el csak egyszer, és közben készíts jegyzetet egy füzetbe vagy papírra. Semmiképp se tömött sorokat írj, hanem vázlatosan, szellősen, és ezután elég csak a jegyzetet megtanulnod, sokkal jobban meg fog maradni.
  5. Ne egyszerre akarj mindent megtanulni! Az anyagot oszd fel kisebb részekre, és ezeket külön dolgozd fel és memorizáld. Kezdj neki időben a tanulásnak, és készítsd időbeosztást, így biztosan végig fogsz érni. A vizsga/dolgozat előtti 1-2 napot pedig hagyd meg ismétlésre.

+1. Mozogj! A testmozgás serkenti az agyműködést, egy fél óra sport csodákra képes, utána sokkal jobban fog menni a tanulás.

Ha ezeket betartod, akkor garantáltan eredményesebb leszel a tanulásban. Ne keress kibúvókat, próbáld ki!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.