Milyen lehetőségek vannak az érettségi után?

A középiskolában azt gondolhatja az ember, hogy nincs egyszerű dolga, rengeteg a feladat és a tanulnivaló, pedig a neheze még csak utána jön. Az érettségi a legtöbbeknek nem a cél, hanem csak egy állomás az úton. De vajon milyen lehetőségeink vannak a megszerzése után?

Az első, és legfontosabb dolog, hogy bármennyire is ezt próbálják belénk sulykolni, nem kell mindenkinek egyetemre mennie, sőt, akár továbbtanulás nélkül is lehet sokra vinni. Persze nem akarok lebeszélni senkit erről, de ez abszolút rajtunk múlik, hogy mi milyenek vagyunk, mi való nekünk.

Egy-egy szakma például nem feltétlenül az iskolában sajátítható el a legjobban, legyen szó akármilyen szakközépről vagy felsőoktatási intézményről. Hazánkban ugyanis általánosan jellemző, hogy elméletorientált az oktatás, magolásra vannak kényszerítve a diákok, és gyakorlat nélkül ez nem ér semmit. Éppen ezért sokan egyből munkát keresnek, és nem, vagy csak később jelentkeznek továbbtanulni.

egyetem-1

Persze ha van olyan szak, ami érdekel minket, akkor mindenképpen érdemes egy főiskolát vagy egyetemet elkezdeni, hiszen ezzel rengeteg új lehetőség nyílik meg előttünk, és nem mellesleg új barátokra, kapcsolatokra tehetünk szert.

Egyetem előtt, helyett, vagy után, de sokan választják a külföldi munkavállalást is, ami szintén sok szempontból előnyös lehet. Egyrészt kimozdulunk a már megszokott közegből, szerencsét próbálunk, másrészt jó eséllyel korrekt összeget kereshetünk – persze csak ha nem félünk a kemény munkától. És természetesen az sem elhanyagolható, hogy versenyképes, valódi nyelvtudásra tehetünk szert, ami az iskolában vagy tanfolyamok által a legtöbbször nem sajátítható el.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.